LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Linuxsoft a kudy dál

Linuxsoft v minulosti, současnosti a v budoucnosti.

14.3.2009 23:00 | Pavel `Goldenfish' Kysilka | přečteno 3831×

V říjnu předminulého roku se změnil provozovatel Linuxsoftu. Zatím nevyšlo žádné prohlášení co bude s Linuxsoftem dál.
Tak zde tak činím. Útržkovité informace občas prosakovaly v diskusích.

Minulost aneb od října 2007 do současnosti

V říjnu jsem se stal jedním z provozovatelů Linuxsoftu. Nápady byly, nadšení také. Jste -li návštěvníkem portálu, tak máte jiné názory/zkušenosti než jeho provozovatel nebo investor. Časem zjistíte, že realizace a peníze je to nejtežší u projektu. Hodně lidí toho namluví a naslibuje, naplánuje. Občas přijdou nějaké pohromy a přijdete nechtěně o cenné lidi a iluze. Do toho chodíte do práce a zájmově, pokud člověk není příliš unavený, řešíte portál. Portál také sponzorujete ze svého. Zase tolik to nevynáší. Takže tak to vypadá. Nikomu tady nevytýkám, co bylo a nebylo. Stalo se a vyrovnal jsem se s tím.

Padnete doslova na ústa a zjistíte, že věci se nedají dělat, jak si člověk představoval. Chce to změnu.
V současnosti to po změnách dopadlo tak, že se tým zúžil na tým lidí, co něco nebo alespoň něco dělají a více dělají než mluví. I tak to není ideální co se týče fungování portálu z pohledu návštěvníka. Linuxsoft moc nefunguje.

Časem se člověk stane majitelem. Spočítá, kolik do toho zainvestoval, jak co funguje a tvrdě vystřízliví a spálí kartóny cigaret na uklidnění.

No a toto asi popisuje, to jak a proč portál vypadá. Takže dále již konkrétněji s výhledem do budoucna.

Současnost

Zjistil jsem, že zadarmo ani kuře nehrabe. Tudíž se začlo účtovat a počítat přínos lidí. Vyplatí se hodně činností nechat zaplatit.
Pak se člověk nemusí týdny dohadovat, co se neudělalo, když to bylo vlastně zdarma.
A i přitvrdit, pokud je třeba. Doby, kdy komunita fungovala jenom tak jsou podle mě už dávno pryč.

Služby

Služby, které běží anebo budou upravovány

Linuxsoft poskytuje nějaké služby. Redakci, SW adresář, zprávičky, blogy, diskuze a další.
Pojďmě se podívat, jak co je a bude.

Redakce

Obsah. Na tom to vše stojí.

Články vychází velmi nepravidelně. Je to otázka peněz. Od poloviny dubna do konce května bude trochu více mrtvé období.
Finance dostaly vcelku teď zabrat se již vyřešenou zrátou práce. Od 1.6. se oficiálně rozjede redakční činnost. Peníze jsou na 6-8 článků měsíčně. Před časem jsem musel pár hodin po vydání článku s poptávkou na šefredaktora redakční činnost oddálit a pozastavit. Přišel jsem náhle o práci. Každopádně diky za pomoc všem. Jak návštěvníků, tak i mé minulé firmě za ferové jednání a pomoc.

Šéfredaktora jsem již vybral. Nepředstavím ho teď. Řeknu jen, že si myslím, že to bude na danou pozici velmi kvalitní a zkušený člověk. V 2/2 května se dozvíte více (pokud se nic špatného nepřihodí). Diky všem, co se hlásili a nebyli přijati, za zájem.

Rád bych aby se do konce roku dostal Linuxsoft někam okolo 15 článků měsíčně. Ideálně, aby to již nešlo z mé kapsy. Ale budu rád i za menší počty článků. Ušetří -li se nějaké finance, tak je do Linuxsoftu vrazím zpět.

Nové články budeme příjímat od konce května. Dám/e nějaké avízo.

Co se týče článků mám rozepsaný nějaký okruh témat, o které mám zájem a vybočují z klasických témat. Vyjde to asi během 14 dnů. Momentálně je to zapomenuté přes víkend někde ve Vršovicích.

Blogy

Relativně nová služba. Především by měly sloužit pro obsah, který se nehodí do regulérních článků a přesto může čtenáře oslovit. Nebo na komunikace mezi portálem a uživateli.
Nepojede o hned a nedělám si iluze, že za týden tu je 5 zápisků denně . Behěm asi týdne, dle času, doplním obsah starých glos do blogů.

Blogy nejsou o všem. Ale měly by být nějak alepoň odborně zaměřené.

Zatím tedy blogy žádné terno co se týce publikací. Nikdo nepíše a ani jsem necenzuroval (s úsměvem). Zatím chybí obsah.

Schvalovací proces nebude zatím nejrychlejší. Počítejte i pár dní, někdy ihned během dne. Nový šéfredaktor to bude řešit rychleji.

Adresář software a distribucí

Toto pojede. Určitě.

Největším a dlouhodobým problémem jsou chybné linky. Tím jsme i neblaze proslulí. Bude to chtít udělat časem nějaké protřídění a pročištění obsahu. Jak na straně aplikace, tak i po stránce sehnání zdrojů na lidi, co to budou třídit.
Celé to brzdí nějaká lepší implementace práv a vlastnictví v aplikaci. Časově prázdniny, spíše podzim.
Do toho nějaká automatizace a schvalování. Zkušenosti jsou, ale ne čas.

Nevím, jak polské záznamy. Buď časem bude správce nebo se služba zruší (data pak někam vyexportuji).

Největšími problémy jsou linky, doplnění popisek u položek, zrušení verzí a konkrétních downloadů.
Určite se doplní a bude aktualizovat odkaz na nějakou stránku s downloady.

S úpravami a doplňováním SW adresáře zatím vyčkejte.

Nekorektními odkazy a stejnými problémy trpí taktéž wallpapery. Bude se také řešit.

Další služby

Ano, možná jsem něco nejmenoval, i přesto, že to bude dále běžet. Výhled do budoucna moc neřeším. Nápadů je mraky, ale jenom o nich mluvit mě omrzelo. Ani nehodlám živit okolí nápady zdarma. Spíše mě zajímá kdo to zaplatí (já) a zrealizuje.

Webová aplikace - www stránky/IS

To je vcelku jeden velký a vlastnoručně vyrobený průšvih. Aplikace je za zenitem (technologicky i stylem psaní pro dnešní dobu) a težko se rozšiřuje.

Nemá moc smysl do ní dodělávat moc věcí. Spíše ji udržovat, opravovat chyby a programovat jen to nejnutnější. Hlavní je obsah a náplň databáze. Ideálně za pár let vyhodit zdrojáky jako open-source jako odstrašující příklad.

Vidím to spíše dlouhou dobu na přepis do Javy a nákup nového serveru. Diskuze na téma prostředí a programovacího jazyka se vedly na linuxových pátcích do nekonečna. Časove snad tento rok.

Plánované změny pro nějaký měsíc dopředu je vylepšení současného uživatelského prostředí. Ne změna designu.
U vkládání příspěvků v html by neškodil nějaký VISYWIG editor.

Budoucnost a směr

Vize s Linuxsoftem - "Linuxová platforma"

Linuxsoft by měl být místem, kam chodí lidé, kteří dělají s Linuxem nebo Unixem a jeho deriváty. Tudíž používáte aplikace, řešíte problémy, programujete, nasazujete aplikace a informační systémy. Děláte návrhy aplikací. Ano, bude to směr k rolím a případům(case).

K obsahu a publikacím

To, že publikujete něco, co je s Linuxem spjaté, je asi jasné. To sem patří.

Uvedu nějaké sporné příklady:

Není řečeno, že musíte nutně používat Linux, ale to, co publikujete by mělo být s OS Linux nebo Unix použitelné.
Takže třeba instalace Oracle na MS Windows sem nepatří, ale ladění Oracle databáse již ano.
Nebo sem patří tvorba webové služby v Javě, i když ji třeba ve finále nasadíte na Windows, ale na Linuxu to také poběží.
Nebo návrh aplikace nebo analýza uživatelským požadavků, které jsou na platformě Linuxu také použitelné.
Ciliže obecné principy, které užijete na všech operačních systémech včetně Linuxu také.
Naopak sem třeba nebude patřit samotný provoz a popis aplikace pouze pro MS Windows, která běží ve virtuálním stroji, který je na Linuxu. Zhodnocení schopnosti aplikace běžet ve virtuálním stroji na Linuxu, tak ano.

Cílová skupina nejsou tedy jenom uživatelé Linuxu. Nebo ortodoxní linuxáci. Řeknu proč.

Pouze samotný Linux nebo Windows jsou skoro k ničemu. Operační systém dělají aplikace. A aplikace realizují uživatelské požadavky.
A okolo toho by se to mělo točit.

Nastala také doba, kdy je třeba Linux nasazovat a ne jenom propagovat. Ted uz je to o tvrdé dřině, jak někde velmi dobře rekl Vlastimil Ott.

Doslova je to odklon Linuxsoftu od tradičního portálu, který dělá jenom Linux. A i uvolnění tohoto místa ostatním portálům.
Nic světoborného a převratného. Jen se bude na výše uvedené klást více důraz. Bude se něco preferovat a bude nějaký tah na bránu. Možná to povede k změně skupiny uživatelů. Ano, to se může stát. Někdo odejde, někdo přijde. Všem se zavděčit nedá.

Více na toto téma vyjde časem v blogu o preferovaných tématech článků. Zde to také bude více jasné, co jsem měl na mysli.

Nemám zájem a ani na tento rok sílu konkurovat ostatním Linuxovým portálům. Není to také plán, který se zrealizuje během 3 měsíců.
Toto, o čem písí, je zcela nový směr. Není to snaha o soupeření. Kdybych chtěl soupeřit ve stejném oboru, tak musím nabídnout alespoň stejnou kvalitu a nižší cenu. A u obojího nejsem ochoten nějak moc soupeřit nebo slevovat.

Přirovnání k hospůdce 'a la abc...'

Linuxsoft by měl být přes den kantýna vedle bussiness centra. Přes den se vedou pracovní a obchodní rozhovory.
Večer se kantýna mění na vinárnu. To už je atmosféra uvolněnější a je více času na vize a nápady, zájmy.
Co ale nedovolím, aby se stala z vinárny hospoda 4.cenové úrovně, kde hosté zvrací, demolují vybavení a napadají hrubě a bezdůvodně ostatní. Stane -li se tak, tak daného hosta upozorním a v případě potřeby vyvedu. Nebo červená karta. Nechci ani zavádět speciální místnost pro opilce a nepřizpůsobivé návštěvníky. Stojí to více usilí než užitku. Odradí to stálé a dobré hosty. A těch si já cením. Jen tedy nechápu proč se hodně lidí v souvislosti s cenzurou hned dobrovolně profilovalo jako ti opilci a nepřizpůsobiví návštěvníci, když nějaký anonym bez jména a příjmení něco napsal na jednom sloupu.... Ale to je asi na jindy a zda vůbec.

O financích a pro investory

Finance - bude dost záležet, jak se povede. Jsem ochoten investovat případné výdelky zpět do Linuxsoftu. Zejména redakční činnost a čištění a doplňování dat.

Linuxsoft není na prodej. Vlastníkem jsem já a nehodlám to měnit. Snaha o odkoupení firmy/něčeho je v dnešní době běžná věc. Chápu to.

Co se týce investic do portálu, nebráním se jim. Ale podmínky nejsou tak dobré, jak to na první pohled může vypadat. Obchodní model z hlediska investic nastíním časem, jakmile portál bude trochu fungovat. Zejména se bude jednat o podpoření redakční činnosti. Zatím bych vyčkával. Nerad prodávám něco, co není takové, jak vypadá.

Chci pomoci Linuxsoftu a jak

Prozatím pište blogy.

Články budou aktuální od konce května. Ale klidně zatím pište do šuplíku.

Více dám časem vědet, co se dá dále dělat a jak lze pomoci.

Pro Linuxsoft bude vcelku důležité, aby se vytvořilo a přibylo další osazenstvo a osobnosti na portálu. A prostor tu je. Důležitým kritériem bude nový obsah. Má to i určité výhody být mezi prvními co se týce osazenstva na portálu, když se portál začína pomalu rozjíždět.

Máte -li pocit, že něco, co jsem popsal, v české linuxové vesnici chybí, tak přispějte. Máte šanci daný stav změnit.
Taktéž rád uvítám nespokojené uživatele linuxových portálů, pokud dovedou svoji nespokojenost projevit i jinak než jenom v diskusi na svém oblíbeném stávajícím portálu. Vymezil nějaké meze a prostor. A ten prostor je vcelku velký. Ostatní je na z velke casti na Vás.

Posádka Linuxsoftu abecedně

  • Dalibor Straka - služby, školení
  • Marek Olšavský - školení, CD Shop, zprávičky
  • Ondřej Čečák - administrace serveru
  • Pavel Kysilka - majitel a provozovatel a vše s tím spojené
  • šéfredaktor - až bude aktuální, doplním.

Nebráním se časem rozšiřovat tým nebo udělat síň slávy. Ale chce to výsledky, důvody a čas.

Více o posádce Linuxsoftu na stránce týmu (zde by se hodila časem nějaká aktualizace...).

Náměty k diskuzi:

  • Co by jste si na portálu představovali a co chtěli ?
  • Něco je špatně. ok a proč ?
  • Cokoli rozumného na co jste se chtěli okolo Linuxsoftu zeptat.
  • atd,...


gf

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Linuxsoft - kudy dál 15.3.2009 16:03 Petr Zajíc
|- Re: Linuxsoft - kudy dál 16.3.2009 12:03 Jan Němec
| L Re: Linuxsoft - kudy dál 16.3.2009 14:49 Aleš Hakl
|   L Re: Linuxsoft - kudy dál 16.3.2009 17:25 Pavel `Goldenfish' Kysilka
|     L Re: Linuxsoft - kudy dál 16.3.2009 20:28 Aleš Hakl
|       |- Re: Linuxsoft - kudy dál 17.3.2009 13:30 Ondřej Čečák
|       L Re: Linuxsoft - kudy dál 17.3.2009 13:36 Pavel `Goldenfish' Kysilka
|- Re: Linuxsoft - kudy dál 17.3.2009 19:12 Pavel `Goldenfish' Kysilka
L Re: Linuxsoft - kudy dál 30.3.2009 10:34 DoubleR
Good luck 16.3.2009 16:45 Martin Kumst
Upozornění na bug 17.3.2009 09:43 Martin Chudoba
L Re: Upozornění na bug 17.3.2009 10:13 Pavel `Goldenfish' Kysilka
  L Re: Upozornění na bug 17.3.2009 11:09 Martin Chudoba
    L Re: Upozornění na bug 17.3.2009 13:41 Pavel `Goldenfish' Kysilka
      L Re: Upozornění na bug 17.3.2009 20:50 Martin Chudoba
        L Re: Upozornění na bug 22.3.2009 05:56 Martin Chudoba
          L Re: Upozornění na bug 23.3.2009 09:55 Pavel `Goldenfish' Kysilka
            L Re: Upozornění na bug 24.3.2009 12:58 Martin Chudoba
Budoucnost Linuxsoftu 17.3.2009 11:59 Dalibor Smolík
vzhled a programy 21.3.2009 14:00 Dariusz Zabdyr
L Re: vzhled a programy 24.3.2009 11:45 Pavel `Goldenfish' Kysilka
Rozpracovane blogy 23.3.2009 21:23 Aleš Hakl
L Re: Rozpracovane blogy 24.3.2009 11:42 Pavel `Goldenfish' Kysilka
  L Re: Rozpracovane blogy 24.3.2009 12:02 Aleš Hakl
    L Re: Rozpracovane blogy 24.3.2009 14:03 Aleš Hakl
Honza 25.3.2009 10:39 Jan Němec
L Re: Honza 25.3.2009 14:51 Pavel `Goldenfish' Kysilka
Linuxové jaro 10.4.2009 11:09 Petr Ježek
lscz 12.4.2009 08:41 P.B.




Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze