LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Prosba o účast na studii programátorů

Chtěl bych Vás poprosit o pomoc při psychologické vědecké studii, která má odpovědět na otázky, jací lidé se stávají programátoři. Tedy jaký druh lidí si volí programování jako svou profesní dráhu. Pokud je vaší pracovní náplní programování, prosím o vaší účast a pomoc. Čím více programátorů se zúčastní, tím kvalitnější a přesnější výsledky budou. Účast znamená vyplnění dvou psychologických testů online na této stránce.

4.3.2012 20:00 | Miloslav Ponkrác | přečteno 11500×

Cílem celé vědecké studie je zodpovědět na dvě otázky:

  1. Jak se liší programátoři od průměrné populace? – tedy jaké vlastnosti člověka jej předurčují k tomu, že se stane programátorem.
  2. Co motivuje programátory? – tedy co je žene k výkonu a postupu vpřed.

Bylo napsáno již velmi mnoho článků na téma „jací jsou programátoři“, „jaké úkoly si vybírají programátoři“, „co nejvíce motivuje programátory“, atd. Dokonce i v open source komunitě ale i jinde bylo na toto téma napsáno mnoho filozofických úvah stejně jako různých souhrnů praktických zkušeností. Na známých linuxových i programátorských serverech najdete každý měsíc aspoň několik článků, které se tohoto tématu alespoň trochu dotknou.

Nyní je možnost zjistit a poodkrýt toto tajemství alespoň trochu objektivně. Zmapovat programátorskou duši a zjistit jak to vlastně skutečně je. K tomu ovšem potřebuji alespoň 60 lidí, kteří svou profesí se věnují programování a kteří by byli ochotni věnovat cca půlhodinu svého času a vyplnili dva psychologické testy online na této stránce.

Celý test je kompletně anonymní. Abych motivoval a zároveň poděkoval všem, kteří se zúčastní, můžete (pokud si to budete přát) vaše osobní výsledky obou testů (až budou zpracovány) dostat na váš mail. Bude to tak zajímavé i pro vás a něco se o sobě dozvíte. Jen předem upozorňuji, že zpracování testů bude chvíli trvat a od vašeho vyplnění testů mohou uplynout třeba i dva měsíce, než dostanete výsledek.

Osobně si myslím, že jde o zajímavou studii programátorské oblasti. Jedná se v zásadě o téma mé bakalářské práce. Až budou kompletní výsledky, pokusím se je shrnout a zveřejnit, nejspíše opět na tomto serveru.

Do cca 20 dní bych potřeboval alespoň 60 lidí, kteří by se zúčastnili. Potřebuji je nutně do své bakalářské práce. Zhruba za měsíc a půl bych zveřejnil výsledky testů. A zhruba v té době zaslal těm lidem, kteří si zažádali uvedením mailu jejich osobní výsledky. Následně bych chtěl testování nechat běžet dál ještě rok a získat rozsáhlejší data a co nejpřesnější výsledky.


Následující detaily o obou psychologických testech.

Prvním testem je test osobnosti NEO BIG FIVE: Tento test slouží ke zjištění rysů osobnosti a má odpovědět na otázku „Jak se liší programátoři od obecné populace?“

Druhým testem je test motivace LMI: Tento test slouží ke zjištění co člověka motivuje a má odpovědět na otázku „Co motivuje programátory?“

(Poznámka: Ucelenější informace o těchto testech nejsou na internetu volně k dispozici. Navíc každý stát musí v klinických studiích ověřit a zkorigovat test pro své podmínky. Nějaké základní info o testu LMI je možné nalézt zde, k testu NEO BIG FIVE pak zde.)


Chtěl bych vás moc a moc poprosit o pomoc a účast. Stejně tak přeposlání či sdělení této prosby všem vašim známým, kteří se živí jako programátoři. Zúčastnit se je jednoduché, klikněte na tento odkaz a vyplňte dva psychologické testy online. V případě jakékoli připomínky, dotazu mě neváhejte kontaktovat na miloslav.ponkrac@gmail.com.

Zároveň prosím, aby se zúčastnili pouze lidé, kteří programují jako součást své profese.

Děkuji vám.

Miloslav Ponkrác

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Nejsou žádné diskuzní příspěvky u dané položky.



Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze