LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Ohlédnutí za rokem 2015

Přidám pár postřehů, myšlenek a událostí v 2/2 roku 2015. Dalo by se to ve zkratce pojmenovat „morové rány a hodně zkušeností“.

28.12.2015 13:00 | Pavel `Goldenfish' Kysilka | přečteno 11130×

Úvodem

Tento rok mi v předjaří připadal jako rok neuvěřitelných možností a šancí, které dostanete jednou za 10 let. Výsledek byl ale úplně jiný. Byla nějaká snaha vyjít na trh se svým vlastním produktem-software. To ale nedopadlo dobře a raději jsem v současné době vsadil na delší dobu na nějakou jistotu. Situace se stabilizovala.

LinuxSoft, stav a budoucnost

Okolo LinuxSoftu nečekejte příští rok žádných změn. Obsah nebude. Je to o financích a ty nebudou. Vysvětlím proč na pár faktech. Konečně mám po letech jasno.

Koncem roku jsem vzal dlohoudobější zakázku na údržbu a vývoj korporátního SW. Ceny za „manday“ v Praze se pohybují pro ostříleného Java programátora s praxí okolo 3-4 tisíc.

Měl jsem i tu čest vidět vývojářské wiki ve firmách, kde je pár věcí, co chybí jako články veřejně na internetu, popsáno. Do toho je nedostatek lidí v IT a jeden měsíční plat se občas nabízí za sehnání člověka.
Dosadíme do druhé strany rovnice. Reklama od Seznamu Vám dá 1000-1200,-Kč měsíčně. Od Google možná o něco více, s tím že můžete začít platit DPH jako bonus. Vyjímečně vyděláte pár tisíc na reklamě odjinud.
Logicky docházíme k tomu, že aby jste zaplatili člověka, co bude jeden den psát článek, bude to za něco stát a bude mu to kompenzovat, to co dělá v práci, tak na to potřebujete 2 měsíce vydělávat na reklamě.

Toto je pro vydavatele smrtelné na českém trhu. Pro mě ano. Toto nejsem schopen řešit.
Bavit se o nějakých optimalizacích a kdo to udělá levněji asi nemá smysl při výši příjmů.
Stalo se to, že pokud něco hledáte, tak jdete na Google a pak najdete, co Vás zajíma. Dobré diskuze a poradny najdete na stackoverflow.com .
Z té rovnice mi vychází jediné schůdné řešení mít LinuxSoft jako archív článků. A z mé strany je to určitá služba komunitě, neboť hodně informací jsem čerpal právě z internetu a software, co používám je z většiny open-source. Do toho beru LinuxSoft jako moje místo na internetu, dobrou adresu, adresář lidí v mých emailech a svoji online infrastrukturu pro vývoj software.

Uvažoval jsem i o dalších alternativách.
Pár lidí mi říkalo o neziskovkách. Podle mě ty ale nevyřeší nedostatek financí. To samé i nějaké vyšší odbornosti. Jednoho majitele s odpovědností. Co dělat, pokud bych po čase řekl, že beru zpět LS pod svoje křídla. Brát dotace a být natěšený na peníze ze státního nebo z EU mě fakt neláká nebo v tom nevidím smysl. Nebo nemá smysl dělat něco, co je dotováno, pokud by to mělo spíše sloužit pro soukromý sektor - IT.

Zpoplatnění obsahu je určitá možnost. Možná by se lidi měli naučit začít platit za obsah. Obávám se ale, že v české kotlině je zvykem hodně věcí přechytračit. Do toho u většiny pracovních pozic IT je vyžadována angličtina. Pokud bych ale spočítal, že zpoplatněný obsah přinese nějaký větší počet článků v desítkach kusů měsíčně a poplatí redakci, tak jsem ochoten do nějakého paywallu s uzavřením všech odborných článků jít. Cena jedno pivo měsíčně za neomezené čtení se mi zdá jako přiměřená. Kreditku má skoro každý. Vzhledem k tomu, že LinuxExpress časopis podle mých soukromých odhadů generoval tak 40-60 tisíc měsíčně, tak si nědělám moc iluze o kupní síle komunity.
Dělat nějakou franchizu či pronájem někomu jinému nemá smysl.

Uvažoval jsem hodně o prodeji. Dostat ale 30-100 tisíc v CZK mě neláká. Ty peníze mám a nic by mi nepřinesly. Možná by z toho někdo získal pár tisíc na reklamě, než by to dožilo. Do toho bych musel řešit převod všch mých kontaktů na jinou doménu a emailovou adresu. Nevyplatí se mi to. Dostat za pát let 50 tisíc to spíše zamrzí než potěší.

Okolo obsahu na LinuxSoftu velmi uvažuji o zrušení anglické a polské jazykové verze. Možná zachovám z české verze jen články, blogy a diskuze. Adresář SW a distribucí řeší lépe jiné zahraniční weby, které mají více informací třeba o nových verzích. Wallpapery a screenshoty svým rozsahem nestojí moc za provozování a linkování obrázků není asi to pravé. Je to ještě hodně na zvážení.

LinuxMarket

Jeden z mých logických kroků, pokud se mi něco nedaří, je že začnu počítat a soustředit se na věci, co generuji nejvyšší profit. Koncem roku jsem nabral dlouhobější kontrakt. Spočítal jsem, že LinuxMarket v mých příjmech generuje pár procent. Ne-li, že je možné, že by generoval časem akorát zvýšenou daňovou zátež.

Dohodl jsem s Markem Pszczolkou, že od Nového roku 2016 bude dělat LinuxMarket sám a jeho osud už bude záviset na něm. Co se týče kupní síly linuxové komunity, tak odhaduji že to je někde mezi 150-250 tisíci ročně okolo LinuxMarketu. Pokud máte hrubý zisk 30 procent z obratu, tak to je tak na kapesné. Čekal jsem, že to bude více. Celkově to je málo. Jednoho člověka to neuživí. Do toho není skoro možné nakupovat zboží na sklad, neboť potřebujete hodně variací výrobků. Mohu říci, že minulý rok mi hodně zavařily LinuxDays, kdy se hodně věcí neprodalo.

Veškeré objednávky na LinuxMarketu by měly být vyřízeny. Faktury jsou placeny ve splatnosti. Poslední faktury budou zaplaceny ve splatnosti na přelomu roku. Pokud by něco z LinuxMarketu nebylo vyřízeno, tak jak má, tak mě kontaktuje a dohodneme řešení a kompenzaci(email: pavel.kysilka@linuxsoft.cz, gsm: 728-455-783). Dluhy nejsou žádné.
UPDATE 10.1.2015: Zbývající faktury jsou zaplaceny ve splatnosti.

Podnikání, které nevyšlo podle představ

Podnikání s vlastním SW na extrakci dat se nevydařilo. Byl to jeden z nejhorších roků, co znám.
Udělal jsem pár zásadních chyb, které s kombinacemi s chybami a reakcemi okolí byly pro mě smrtelné.

Chyby se dají popsat těmito slovy: špatné odhady pracnosti a místo smluv gentlemanské dohody.

Osobně jsem si na smlouvy nějak moc ze začátku nepotrpěl, protože děláte něco, co neznáte. Nemá to lineární složitost. Špatně se odhaduje. Zadání jsou pouze data a ne nějaký popis činností, co to má dělat a nějaký grafický výstup do GUI.
Čekal jsem, že jedna zakázka ze dvou nemusí vyjít, ale nevyšly rovnou 2. Ano, i to je pravděpodobnost a riziko podnikání.

Osobně jsem vycházel z toho, že mám relativně levný produkt, který na trhu není, šetří práci, myšlenka je velmi dobře srozumitelná. Na produktu mohou profitovat zůčastněné strany. Toto nestačilo.
Trh a společnost funguje jinak. Setkal jsem se s pár věcmi, co jsem neznal. „Černé labutě“.

Co jsem namátkově neznal:

  • Může se Vám stát, že zaměstnanci odběratele nemají zájem cokoli dělat, i když majitel ano. Nepohnete s tím.
  • Můžete narazit na to, že u odběratele narazíte na to, že začínáte měnit firemní procesy. Je nutno dělat věci jinak a to neprojde.
  • V hodně firmách se nepočítá. Nekalkuluje.
  • Nemusíte se vůbec dozvědět, proč zákazník produkt nechce nebo co je na produktu špatně.
  • Hodně lidí si plete cenu vývoje webových stránek s aplikací s pokročilou matematikou. Levně to udělat nejde.
  • Vás produkt a nabídka může pouze posloužit jako pro vyjednávání se stavajícími dodavateli a ani Vám nikdo neřekne, že máte jít s cenou dolů a třeba by to i šlo.
  • Občas je nutné udělat přípravu za odběratele. Protistrana si danou problematiku, co děláte ani nenastuduje.
  • Pokud přijde zajímavá nabídka, tak to může být proto, že dané řešení bude odběratel sám prodávat a bude na to chtít exklusivitu.
  • Všichni chtějí exklusivitu v oboru. To popírá vývoj software a opakovanou aplikaci.
  • Chceme exklusivní spolupráci za startovních 1000,-Kč měsíčně. Zbytek vývoje si doplaťte ze svého. Dobrá nabídka.
  • Technologické demo nestačí. Je nutná webová aplikace a online demo.
  • Korporace by platili a mají zájem. Než dohodnete vše potřebné, smlouvy a vyfakturujete, tak klidně půl roku a více. Do té doby Vám dojde krev.
  • Chceme zjistit, jak to děláte a napíšeme si to sami. V praxi teda nenapíšeme. V PHP to za měsíc nenapíšete.

Jak z toho ven ?

Produkt dodělám sám a online řešení na netu a nikoho se na nic neptat. Jakmile se to dorovná dalším přijmům, tak do toho skočím naplno.

Hospodářský výsledek: Prodělek menších pár set tisíc. Mám pocit, že jsem strávil čas něčím, co nedošlo do praxe a bylo to skoro k ničemu. Vezme Vám to hodně elánu a 2 měsíce se z toho vzpamatováváte.

Nejhorší na tom je to, že následně vezmete kontrakt v jiném oboru a zjistíte, že peníze jsou a ne malé. Místo vývoje nového řešení udržujete letitý korporátní SW a doděláváte do něj nové vlastnosti a finančně jste na tom úplně jinde. Na nějaké osobní rozvoje to moc není. Mám čas ve volném čase něco dělat. Nejsem úplně urvaný a unavený. Příští rok srovnám ztráty a dorovnám finanční rezervy, které tento rok velmi utrpěly.

Co se týce technologií, tak teď jedu na J2EE, webové aplikace, Spring, Liferay, JPA, Hibernate, Primafaces, JSF, nějaké DB včetně AS400, maven, git, gitlab, JIRA,... Celková Velikost projektů okolo 1M řádků zdrojáku.
Hodně pomáhá naučit se rychle analyzovat kód. Ať již ručně nebo nástroji – dOxygen, Visustin, CodeCity, CallGraphViewer,... Nástroje jako SonarLint nejsou k zahození. Co se mi líbí, že projekty jsou z velké části velmi dobře zdokumentované. Obchod a řízení funguje úplně jinak, než jsem znal.

Co se týče extrakce dat, tak jsem na podzim řešil vytěžování dat z akčních letáků. Defakto hlavní hlavní letáky supermarketů byly prolomeny s minimální úspěšností 90-95 procent . Toto řešení ale nikdy nejspíše nevyjde a zůstane v šuplíků. Nehodlám se akčním letákům dále věnovat. Nevidím v tom nějakou dlouhodobější perspektivu. Beru to jako velmi zajímavé cvičení na shlukovou analýzu, parsování dat, klasifikace dat a tvarů, porovnávání okolí objektů, detekce layoutů,.... Povedlo se napsat velmi slušnou část engine na vytěžování dat z PDF. V množství kódu jsem se dostal ke 135k lines. CodeCity vypadá velmi zajímavě.

Z pohledu zkušeností a znalostí beru tento rok velmi pozitivně. Za půl roku jsem získal znalosti, které bych bežně získával pár let. Nelituji.

Výhled do budoucna

Linuxsoft se podle mě zařadí po bok serverů penguin.cz, linuxzone.cz. Nic nebude vycházet, pokud se občas nenajde nějaký nadšenec. Kalkulace ceny obsahu jsou neúprosné. Osobně plánuji „vyjet“ s online službou na vytězování dat. Bude ještě nějaké zajímavé programování na delší dobu. Je nějaká úvaha, že služba bude nějakou dobu zdarma, dokud nebude nějaká dostatečná úspěšnost vytěžování dat. Mám sice hodně vzorků dat, ale ozkoušel jsem si, že reálná data jsou úplně jiná a je pak ještě hodně dodělků. Vcelku jsem rád, že současný kontrakt okolo programování mi nabízí velmi dobré finanční možnosti. Hodně peněz mi zbývá. Logicky to vracím a dávám do rezerv. Je to příjemné, že neřešíte, když utratíte o nějakou tisícovku méně nebo více. Můžete a nemusíte...

Ze soukromého života

Okolo počítačů a HW uvažuji o koupi SSD disku. Ano, mám ještě nemoderní HDD. Do toho mě láká vyměnit AMD šestijádro 3Ghz za osmijádro na 4Ghz. Po dlouhých letech (6-8 let) asi přeinstaluji PC. Většinou mi stačilo zkopírovat disk na větší. Do toho jsem byl z důvodů vývoje vázán na 32-bitovou architekturu.

Osobně jsem za poslední 2 měsíce ztratil dost energie a elánu. Ale už se to srovnává. Z upovídaného člověka jsem se stal spíše mlčenlivým. Stanou se věci a Vy nechápete proč. Nemáte odpověď a ani není, kde se poradit. A moc proroků, co prošli praxí a realitou není. Ono se taky moc rady nedočkáte, pokud někomu sdělíte, že díky jeho radě můžete vydělat pár mega.

Za poslední půlrok se povedlo udělat nějaké pokroky okolo cvičení a posilování. Vcelku jsem nabral dost objem (45 košile, 38 kalhoty). Konečně mám ramena a paže. Ale nepřibývá mi síla. Váha je stejná. Bude to chtít změnu cvičení. Zjistil jsem, že klasická konfekce už přestává být pohodlná. Nosím větší kalhoty a košile. Přes stehna jsou kalhoty OK, ale v pase jsou větší. To samé košile okolo hrudníku a krku a paží nejsou to pravé. S páskem do kalhot se brzy rozloučím. Oblečení se začína na těle hodně pnout. Stříhy na to nejsou stavěné. Dost možná, že příští rok skončím po letech se svými oblíbenými košilemi a půjdu do trik. Hodně se mi líbí značka Uncle Sam, tak až zjistím v létě, jak hodně rostu, tak půjdu do nějakého oblečení. Najednu stranu začínám chápat lidi, kteří chtějí být hubení a cvičí, tak aby na nich moc svalů nenarostlo.

Okolo cvičení velmi pomohly doplňky výživy. Nejsem tak unavený a tělo lépe roste. Sypu nějaký ten protein. Hodně pomáhá hydrolyzovaný kolagen. Přestaly mě bolet klouby, šlachy, ramena. Nepraská mi v kostech. Nádhera. Do toho jsem začal baštit nějaký vitamín C. Hodně pomáhá Echinacea s C-ečkem a Zn (zinkem).

Jinak vše mám. Kostky jsou vrženy a vím, co dělat. Vše je to již jen o čase a odpočatosti.

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

portal 20.2.2018 18:48 Ivan Majer




Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze