LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Poptávka po autorech a článcích pro Linuxsoft

Poptávka po autorech a článcích pro Linuxsoft a obsáhlejší seznam témat na psaní.

8.9.2012 00:00 | Pavel `Goldenfish' Kysilka | přečteno 4634×

Přes letní prázdniny bylo vcelku málo článků. Zatímco předchozí prázdniny to bylo o dost lepší, tak teď je to úplně jiné. Rozpočet na články byl vyčerpán tak z 1/3-1/4.
A je třeba nějak tuto okurkovou sezónu ukončit.

Stávající autoři asi vědí o seznamu témat, který je zde. Přesto bych rád ještě přidal nějaká další témata. Celkově se dá tento stávající seznam témat shrnout jako vývojová prostředí, aplikace na Linuxu, něco trochu o enterprice technologíích.

Témata

Co mě zajímá za témata? Trošku zkusím přidat oproti jindy témata okolo webu, internetu a tak trochu prakticky okolo současných buzzwords.

Vcelku dnes letí HTML5, CSS3 a do toho mraky Javascriptu.

Rád bych nějaký ucelený přehled knihoven a frameworků pro bežně používané jazyky (Java, PHP, Python,...). Do toho podpora prohlížečů a jak řesit ideálně přes nějakou knihovnu, že to či ono internetový prohlížeč neumí. Nějaká rozšíření do IDE pro webové programování. Popište výhody a nevýhody těchto frameworků a knihoven.

Chytrá zařízení a jak to spolupracuje s Linuxem.

Od tabletů po telefony. Zda si do nich mohu nainstalovat Linux. Opět nějaký přehled toho, co je na trhu. Nějaký stručný popis řešení a toho, jak mohu synchronizovat data, poštu, připojit se přes ssh,.. Vcelku mě překvapuje, že dnes se dneska čím dál více používají tablety na vyhledání výrobků ve skladech, čtění čárového kódu a zároveň pro spolupráci s nějakou evidenci a skladovým hospodářstvím.

Krabičky s ARM a Linuxem.

Co tam mohu dát za Linux? V čem to programovat ? Nějaká specifika okolo výkonu, paměti, diskového prostoru u těchto zařízení. Přehled HW produktů a řešení na trhu. Na co si dát u programování pozor. Taktéž v "krabičkách" beží nějaký "ořezaný" Linux a co si pak s tímto Linuxem můžeme dovolit ? Jak krabičky komunikují s okolím a servery ? Ladění výkonu v aplikacích ?

C, C++ programování

Vcelku mě hodně zaujaly a dost mi pomohly tutoriály na sallyx.cz okolo C. Pokud zjistíte, že mi tu na Linuxsoftu něco chybí okolo C/C++, ozvěte se a rád zainvestuju nějaké finance do článků.

Práce s git.

Zde je toho nepřeberně na popsání. Rad bych ale návod stylem, že když potřebuji dělat se zdrojovým kódem to a to a tak mohu/mám dělat s git-em to a to. U čtenářů se by se předpokládala alespoň nějaká zkušenost se SCM systémem. Popis workflow u git.

Maven

Pokročilé věci. Ale klidně i základy. Workflow.

gbuild, Makefile. Pokročilejší práce s Makefile.

práce na větších C++, Java, C projektech

Jak se rychle zorientovat v projektech ? Jak rychle najít chybu? Nástroje. Jak dělat švy v nějakém špagetti kódu ?

Výkonné stroje

Osobně jsem spokojený majitel šestijádra. Zajimalo by mě, co se dá provozovat za aplikace třeba na nějakých 16 jádrových strojích a výkonnějších strojích? Kolik to utáhne požadavků ? Jak v Linuxu zjistím, že mi chybí pamět, CPU, je třeba přidat rychlejší disk nebo, že je třeba chyba jen v chybně napsané aplikaci nebo chybějícím indexu v databázi?
Nějaké meření výkonu na reálných aplikacích. Ne benchmarcích. Zajímavé by bylo porovnání kompilací Intel vs. AMD na buildech, co trvají pár hodin - třeba gcc, libre office,....

Distribuované kompilace

C, C++, Java. Popis řešení, instalace, konfigurace, specifika. Noční buildy.

SSD disky

Nějaké meření výkonu. Jak je to rychlejší u bežné práce a třeba u programování? Nějaké diagnostiké nástroje. Spolehlivost. Jak uzpůsobit zálohování SSD diskům? Jak rozdělit disky, když mám SSD disk ?

Cloud

Osobně nejsem moc příznivcem veřejných cloudů a také mi v této době vadí, že si všude přečtu, jak je cloud skvělý, ale už nevím, co to stojí a co to obnáší.

Chci vědět toto:
K čemu to je dobré? Jaké jsou přínosy a úpory v % nějakých nákladů? Chci migrovat aplikaci do cloudu. Co to obnáší? Oproti bežným aplikacím, tam je jiný přístup k souborům a k databázi. Do toho si přidejme, že mám několik velkých poskytovatelů cloudu a ty mají různé API. A co teď s tím? Cloud mohou být webové aplikace, ale jak si s tím poradí ty desktopové. Zmigrujeme aplikace do cloudu a co se změní pro uživatele, administrátory a i pro investora (toho kdo to platí) ? Jaké Linuxové aplikace jsou cloud na cloud připraveny?

Virtuály

Nějaké nástroje na správu virtuálních strojů. Meření spotřeby výkonu u konkrétních virtuálních stroju. Nejaké vyhodnocení toho, jaké virtuální stroje se používají a nepoužívají.

Dohledový software. Zejména Zabbix.

JavaFX

Použitelnost, připravenost vývojových prostředí, nejaké základy práce, jak to vlastně funguje ?

Čárový kód

Knihovny na práci s čárovým kódem. Jak čtení, tak generování.

Řešení na Linuxu pro platební systémy.

Od implementace na webovky, tak práce s nějakými daty z elektronického bankovnictví a propojení s účetnictvím.

Testovací frameworky. Zejména selenium.

Toto téma může být velmi rozsáhlé. Z konkrétních implementací mě především zajímá selenium a testng, ale nemusí to být nutně o nich.

Řízení a meření spotřeby na serverech

Kolik mi co žeře, jak snížit výkon třeba CPU, kdy stroj není ve spiččce. Jsou nějaké možnosti měřit spotřebu elektřiny z nějakého měřáku a třeba propojení s Linuxem? Co je třeba na Linuxu nainstalovat a zkonfigurovat ?

ejbca

Má někdo zkušenosti s ejbca řešením pro certifikační autoritu ? Případně nějaké jiné komplexnější řešení pro CA s evidencí certifikátů. TinyCA také neodmítnu.

Pokud Vás napadají jiná témata, tak je napiště do diskuze anebo mi je zašlete emailem soukromě.


Za články platím 500-800Kč.

Po předchozích zkušenostech, kdy jsem stahoval asi 2 články za poslední rok, poprosím o následující:

  • Článek není něco, co má přesně 4000 znaků a nikdy nic navíc. Řekl bych, že to je o nějakém úsílí, co do článku vložíte a o nějaké informační hodnotě. To co má tu cenu je nějaká informační hodnota a práce. Ne každný napsaný znak.
  • Pár lidí "na mě zkusilo" přeložit články automatickým překladačem a to ještě dost nekvalitně. Nedělejte to. Ono to může projít, když je člověk trochu více urvaný. Bohužel to pak vede ke ztrátě důvěry nejen u mé osoby, ale zejména u čtenářů.

Toť vše. Budu rád, když budete psát. Vcelku se daří pokrýt finančně provoz Linuxsoftu. Bude to však chtít dobrý obsah.

Kdo má zájem psát, tak se mi ozvetě na email redakce@linuxsoft.cz .

děkuji za spolupráci
Pavel Kysilka

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Nejsou žádné diskuzní příspěvky u dané položky.



Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze